Кројење женског рубља

За женске гаћице потребно је измерити обим струка и дужину.

Да гаћице код кретања не затежу стражњи део мора бити дужи од предњег.

Двострука ширина платна се прво раствори, затим преломи по дужини и тако спреми за кројење. На тако сложеној тканини означеми прво висину предњег дела, 4- 6 цм, колико смо додали код узимања мере за стражњи део. На тој црти  измеримо половину струка и додамо један центиметар за шав. На доњем десном крају мери се 8-7 цм за облик и ширину ногавице.

Средину струка заобљено спојимо с ногавицом, затим се на горњем прегибу мери ширина струка више 3-4  цм и нацрта задњи део гаћица, као што је приказано на цртежу.

Пре него што бодилом изрежемо крој, означимо црте задњег дела. затим изрежемо предњи, ужи део, тако да нам остане двоструко платно за стражњи део који затим изрежемо како је означено.

Састављамо прво ногавице, затим двошавом предњи део с предњим а стражњи са стражњим.

Руб  за гаћице са ластишем радимо косом траком кроз коју се спроведе ластиш, а за гаћице са отвором на боковима морамо израдити расцеп тако да се задњи део закопчава на предњи.

Грудњак

На двоструком квадрату тканине од 20 цм израдимо ушитак. Оба дела грудњака  пришићемо на три центиметара широк појас и шпенадлама причврстити нараменице које кројимо дуже него за подхаљину. На особи за коју кројимо означимо све потребне измене.

Појас за бокове

Од дамаста, платна или неке друге тканине можемо сашити појас. Измеримо обим струка и бокова да би могли одредити ширину ушитака у струку, како би се појас приљубио уз тело.

Ако желимо шири појас, таканину на боковима заменимо тканином која је проткана гумом па се зато шири.

Рупице на појасу израдимо од платна у облику петљи. Потребно је купити жабице у којима се налазе две рупице.  Кроз њих провучемо уску врпцу коју ушијемо у појас.