Основни крој блузе и хаљине

Основни крој блузе црта се на више начина, а сваки од њих нам може послужити код кројења готово сваког женског дела одеће.  Зато ћемо настојати да код узимања мере и цртања будемо што тачнији.

На цртежима су узете мере  за особу средње величине.

Већ смо рекли како се узимају мере. Сад ћемо показати како се код цртања преносе на папир.

На левој страни папира повучемо усправну црту, на којој означимо 5 основних линија  кроја, и то овим редом:основни крој блузе

– од врха на доле  8 см за изрез око врата;

– на 15 см од врха означимо тачку од које меримо предњу ширину груди;

– затим се мери висина струка 45 см;

– од те тачке према горе мери се висина странице 20 см;

– за висину бокова мерићемо од врха према доле 65 см.

Подразумева се да ће мере за сваку особу бити другачије.

Од означених тачака повучемо на десно водоравно линије. На горњој линији, од лево на десно, мери се ширина изреза око врата на нашој слици 6 см и споји кривом линијом с тачком која је 8 см од врха. Тачнију дубину изреза око врата добићемо тако што ћемо дужину струка измерену на особи (од струка до вратне јамице) означити исто тако и на кроју. На истој црти, означненог изреза око врата на десно, мери се ширина рамена, према нашој мери 15 см, и укосимо је за 3 см.

крој предњег дела блузеНа другој линији меримо ширину груди (20 см), а на трећој означавамо четвртину горњег обима.

У појасу меримо четврти део струка 24 см, исто тако меримо обим бокова (27,5 см ).

За дубину изреза рукава означи се с десне стране кроја од струка према горе измерена висина странице (21 см ).

Кад спојимо добијене тачке  добили смо основни крој предњег дела блузе.

На слици је означен ушивак на раменима, дубок 20 см а широк 4 см. Ширину рамена морамо проширити за 4 см која смо ушивком одузели. Пазимо да изрез рукава буде довољно дубок али не толико да одузме од ширине груди.крој блузе

Предњи део наших одела шири је од леђа, зато обиму груди, струка и бокова додајемо на кроју  3 см.  Да би блуза у струку била уз тело, направићемо ушивак. Сада смо нацртали предњи део основног кроја блузе са ушивцима.

Да би добили меру ширине која је потребна за читав кој блузе – измеримо од леве стране на десно половину обима груди (на нашем кроју означено 52 цм), повучемо вертикалну линију  кроз добијену тачку да би нам означила средину леђа, од које се према предњем делу мери ширина стражњег дела. Од добијене црте мери се ширина изреза око врата на леђима за 1 см више него на предњем делу (на слици је то 8 см) а за дубину изреза 2 см.

Од изреза око врата измеримо ширину рамена, додавши 1 см  и повучемо косу црту за 2 см ниже него на предњем делу.

крој хаљинеНа другој линији мери се од десна на лево ширина леђа (21 см).  Затим меримо четвртину горњег обима  коме одузимамо 3 см, које смо додали предњем делу кроја. Исто тако меримо обим струка и бокова. Измерене тачке за изрез рукава на леђима спојимо лагано заобљеном линијом, као што је приказано на слици. У струку можемо ставити ушивак, нешто ближе средини леђа него што је на предњем делу.

Ако шијемо хаљину, крој блузе ћемо продужити од струка према боковима. На нашем кроју доња ширина је мало смањена. Тако нацртан крој преносимо бодилом на папир, предњи део на један, а стражњи на други, изрежемо га и проверимо тачност. Код кројења тканине додајемо ширину потребну за шавове а у дужини за руб.