Пришивање чипке. Пришивање дугмета

Пришивање чипке

 

Дебље чипке пришивамо машински или ручно, а на танком материјалу закачимо их ивичењем (“ендлањем”). Добро је пре ивичења чипку причврстити машином и танким концем, а онда је ивичити свиленим концем у боји тканине.

 

 

 

 

 

 

 

Пришивање дугмета

 

Дугмад треба да су увек пришивена на двострукој тканини да је не би подерала, као и све врсте копчи. Ако тканина на дотичним местима није двострука треба испод места на које ћемо пришити дугме подложити комадић неког финог материјала и сашити га заједно са дугметом.

Дугме пришивамо лабаво. Свако дугме мора имати мало слободног простора, такозвани “врат”. Зато ћемо дугме при ушивању мало уздићи од тканине, а нити које су се напеле између дугмета и тканине овити концем. Што је тканина дебља то и врат на дугмету мора бити виши. Украсна дугмад се ушивају директно без врата. Дугме на капутима и костимима боље се држи ако заједно са сваким дугметом пришијемо испод тканине још једно мање дугме.

Кад пришивамо дугме на дебелом скуну, зимском капуту, дугме пришивамо чврстим дебелим концем, а између дугмета и сукна ставимо палидрвце, које кад дугме причврстимо , извучемо, а конац између тканине и дугмета обавијемо. Ако дугме пришивамо на танку тканину или јдноструко сукно, с наличја постављамо мало парче исте тканине.

Дугме се по потреби може пресвући у исту тканину од које је одећа.

Копчице и спојнице

Морамо их исто као и дугмад пришити тако да тачно пристају једна другој. Шијемо их у међусобној удаљености од 2 до 3 сантиметра и отприлике на пола сантиметра иза руба тканине и то најпре дебље делове главице спојнице. Затим се ти делови натару са мало креде па се о њих лако притисне друга страна тканине на коју треба ушити другу половину спојнице. Трагови креде означиће тачно она места на која треба ушити другу половину.