Једноставни шавови

Оба дела тканине положимо с глатиким рубовима тако да лице стоји на лицу па их сашијемо машином зрнастим штепом. Ако ручно радимо користимо исти бод. Кад овај једноставни шав поравнамо и препегламо, онда га порубимо или  опшијемо траком тканине, ако је вунена. Опшивамо га ручно или цик-цак машински. Ткани рубови се шију једноставним шавом зато их не опшивамо. Овим бодом служимо се код фирцања и набирања тканине.

Зрнасти бод је када се иглом враћамо у претпоследњи убод, а врх игле нам излази за дужину бода напред. Тај бод је с лица сличан боду машине, а употребљава се увек кад шијемо руком уместо машином. Осим тога, користимо га код израде кошуљица за бебе, као и код плетених делова одеће.

 

 

Француски шав

 

Користимо га при састављању ручно или машински свих памучних и ланених тканина, кад шијемо рубље или постељину, уопште одећу која се често пере.

Скројене делове најпре сашијемо с лица, затим платно уско уз руб одрежемо, преврнемо и прошијемо с друге стране што ближе рубу.

Двоструки шав

Двошав је чврсти шав, који се употребљава код шивења мушких кошуља, радних одела, састављања тешких платнених тканина, нарочито на прегибима. Ако је украсни, на капуту или блузи, онда је мало шири. Користи се такође и за дуге бочне ивице, код спаваћица, код пиџаме на ногавицама, или на блузама са стране.

 

Овај шав се изводи у две фазе. Прво сашијемо што ужи једноставни шав на тканнини сложеној наличје на наличје. Одрежемо тај шав сасвим кратко и глатко, па га окренемо лицем на лице. Прегиб изгладимо, а затим на прописаној удаљeности са задње стране тканине сашијемо још један шав.

Пазимо да рубови првог шава не буду не поново прошивени нити да вире из другог шава, тако што подешавамо ширину убода другог шава.

Делове сукнене оодеће саставамо само једноставним шавом с наличја. Сукно се не шије уз руб, већ 2-3 цм уз руб, а крајеве уредно израдимо .

Пљоснати шав

 

За разлику од довстуког, пљоснати шав је подврнут,  користимо га кад не желимо истаћи шав, рецимо кад пришивамо један део постељног рубља с другим. Тканина се постави лицем на лице једна изнад друге, тако да доњи комад тканине вири за центиметар изнад горњег. С пола центиметра ширине шава на горњем комаду тканине штепа се први шав као једноставан шав. Потом се добро изглади, па се се онај центиметар тканине пресавије изнад доњег комада тканине тако да пола од њега дође испод доње тканине и пије се тако да сад три слоја тканине леже један изнад другога.

Рубни шав припрема се као и пљоснати : тканина се полаже лицем на лице и то тако  једна изн друге да доњи комад вири отприлике за један центиметар. Тај део се преклопи и зрнастим шавом шије се на доњи комад. Потребан је значи само  ј е д а н   шав. Прошива се тик уз руб тканине.

Прикривени шав изводи се прекривеним убодима, првенствнео при повезивању рубова ткива али и онда кад уске рубове пришивамо један уз други, на пример, поњаву по средини разрежемо, а затим сашијемо једну уз другу страницама на којима је раније био шав.