Поправка кошуља

На мушким кошуљама постоје одређена места која се редовно прва истроше па их треба и поправити. То су свакако горњи и доњи део оковратника као и манжетне.

 

Ако је оковратник истрошен – прво се распара и окрене. Оштећено место оковратника окренуто је сада изнутра. Пре него што оковратник поново пришијемо прво ћемо га закрпити меким концем или, ако је јако оштећен, подложити закрпу од танке тканине (батист). Затим оковратник поново нашијемо. Рупицу која се сада налази на погрешној страни зашијемо и уместо ње на месту где је пре било пришивено дугме, направимо нову рупицу.

 

Манжетне – које су се оштетиле на предњој ивици треба отпарати са кошуље и окренути као код оковратника. И остали поступак са манжетнама одговара оном са оковратником. Оштећена места треба заштопати или закрпити танком тканином, а затим манжетне поново пришити на рукав. Код једноставних манжетни можемо распарати поцепану ивицу и одрезати оштећен комадић па га невидљивим бодом с лица поново порубити или прошити шиваћом машином са једним шавом.