Крпљење хаљине и трикотаже

Крпљење хаљине обавља се обично уметнутом закрпом која се пришива једноставним шавом тако да се с лица једва може приметити. Закрпа треба да је истоветна као и хаљина. Сече се да буде за један сантиметар већа са сваке стране од оштећеног места, тако да се осигура да ивице изрезаног места и закрпе леже тачно један изнад другог.

Најбоље је да се закрпа пришије руком, врло пажљиво и чврстим бодом али тако да се тканина не напиње. Нарочиту пажњу треба посветити угловима. Сви се шавови добро испеглају и још једном опшију а сва непотребна тканина се одреже. Ако шавови не иду у смеру нити, они се при шивењу никако не смеју затегнути.

Крпљење трикотаже

Изводи се тако да се закрпе умећу тачно у смеру очица. Закрпа се изрезује за један до два сантиметра већа од оштећеног места и пришива с наличја. Бридови се не заврћу, већ се пришивају глатко са прилично густим вештичијим бодом и то меком вуницом најпре с лица а онда с наличја.

Као посебно осигурање можемо закрпу неколико милиметара далеко од ивица пришити шиваћом машином, али при том морамо развући тканину. Тек онда се закрпа пришива вештичијим бодом.