Крпљење

  • За поправку истрошеног материјала закрпом смемо да користимо само исто тако истрошену закрпу или бар ону која је више пута опрана. Закрпа која се скупи приликом прања набира закрпљени материјал. За закрпу треба по могућству користити истоветну или врло сличну тканину.
  • Пре самог уметања закрпе треба је опеглати као и сам материјал који се крпи и распаране шавове.
  • Препоручује се да се закрпа ушије у шавове или порубе јер тако боље држи.
  • Ако је материјал око места који крпимо такође прилично излизан и оштећен онда закрпа треба да буде већа тако да покрива и та места како се тканина не би поново подерала.
  • Закрпу, у принципу, треба сећи у смеру у којем иду и нити или под правим углом на тај смер. Наравно и сам облик закрпе одређује како ћемо га резати.

Различите врсте закрпа

 

Подложна закрпа – Закрпу којом желимо да поправимо оштећено место стављамо испод тог места, на наличје тканине тачно у смеру нити и то тако да је закрпа око пола сантиметра шира од оштећеног места. Закрпа се најпре профирца уским бодом а затим се пришива руком или шиваћом машином и то зрнастим бодом. Затим треба изрезати оштећено место а углове мало урезати како би се тканина на угловима могла савити према унутра.

Уврнута ивица се прошије тик испод ивице шава ситним порубним бодом. Конац којим шијемо не сме бити затегнут. Овако подложена закрпа прикладна је за крпљење постељине, кецеља и сл.

Провучена закрпа – прикладна за кпљење штампаних тканина или пругастих кошуља.Оштећено место се не изрезује унапред. Закрпа треба да се слаже са оштећеним местом по квалитету и боји материјала. Треба је изрезати тако да буде са сваке стране шира од оштећеног места за 1,5 сантиметар.  Онда се закрпа подврне са сваке стране за 1 сантиметар а на угловима се оставе мале `врећице`. Закрпа се затим полаже са лица оштећеног места и пришије руком малим бодом. При том пазимо да не захватимо врећице на угловима. Онда се оштећена тканина изреже до пола сантиметра уз шав, а углови се урежу укосо тик до шава. Затим се провуку ивице шава тако да закрпа лежи сасвим равно и да њене ивице буду према напољу а које онда пришијемо малим “невидљивим”  бодом.

Уметнута закрпа – Оштећено место треба изрезати под правим углом а закрпу припремити да буде 1,5 сантиметар шира од те површине. Затим се сва четири угла изрезаног места на оштећеном материјалу укосо урежу за пола сантиметра  а ивице савију према наличју. Закрпа се положи с лица на изрезано место и једноставним шавом  споји са савијеном ивицом при чему углове треба огругло прошити. Шавови се исправе а закрпа савије и зашије.