Кројење тканине

Прелом тканине

Тканине углавном леже «у прелому» – по дужини су двоструко савијене, лице тканине је најчешће на унутрашњој страни. Крој за истоветне леве и десне делове тела само је једном уцртан, као код кроја за леђа рецимо ; зато га морамо изрезати из двоструко положене тканине и то тако да црта прелома ткакнине на кроју (означена изломљеном линијом) буде тачно на прелому тканине.

Јасно је дакле да на прелому не остављамо простор за шав.

Ток  нити

Раније смо већ поменули да треба водити рачуна о току нити, који је уцртан на крој,  да  би одећа стајала како треба и да се нити неби растезале. За већину делова кроја (предњи дело, леђа, рукави, оковратник, појас) одређен је уздужни смер тока нити. Код вунених тканина пазимо и на с м е р   д л а к е. Ако фине длачице код тих ткакнина леже све у једном смеру, онда треба да увек да буду постављене одозго на доле. Вунени и памучни баршун кроје се против длаке, а свилени низ длаку.

Додатак за шав

Приберимо посебну пажњу на одмеравање шава.

Делови су  на папирном кроју уцртани без додатка за шав.

Значи да сваком рубу сваког дела одеће морамо додати још мало тканине потребне за шав пре резања (осим на прелому тканине). Код глатких шавова додаје се два центиметра, за изрезе око врата и руку центиметар и по, а на доњој ивици сукње пет до осам центиметара. Додатак за шав равномерно спровести, и на раменима такође. Ако је шав неуредан или недовољан, цео одевни предмет ће бити упропашћен.